25 Şubat 2011 Cuma

24 Mayis 1966 Kralin Dogusu ve Ligue1

 24 Mayis 1966 da Eric Daniel Pierre CANTONA a.k.a The King dunyaya gozlerini actiginda Fransa liginde 1965/66 sezonun son haftalari yasaniyordu. Onunla beraber Fransa yeni bir efsaneyle daha tanisacakti. Ancak bunu birazcik daha beklemek gerekiyordu.

Fransa’da 65/66 sezonunu 64/65 de oldugu gibi su anda Ligue 2 de eski gunlerini arayan Fc Nantes takimi 60 puanla Bordeaux’nun 7 puan onunde sampiyon olarak tamamlamisti. Ancak buna ragmen o sezon Bordeaux’ yu yenmeyi basaramamislardi. Kendi sahalarinda 1-1 beraber kalip deplasmanda oynadiklari maci 2-1 kaybetmisler, kendi evlerini rakipleri icin bir cehenneme cevirip hic maglup olmamalarina ragmen deplasmanda o sene ligden dusen Cannes’a 6-1 yenilerek sezonun en agir maglubiyetini almislar bununla da yetinmeyip bir baska dusen takim Red Star’ a deplasmanda yine 3-0 yenilerek herkesi sasirtmislardi(Red Star o yil tam 100 gol yemisti). Ancak o sezon aldiklari 26 galibiyet hala rekordur. Bunu 79/80 de tekrar etmeyi basarmislar onlarin disinda Monaco 60/61 de ve Rennes 59/60 da basarmistir.
Fc Nantes 65/66
Ayaktakiler : Gilbert le Chenadec, Gabriel de Michéle, Claude Robin, Georges Grabowski, Jean-Cleaude Suaudeau, Daniel Eon
Oturanlar : Bernard Blanchet, Ramon Muller, Philippe Gondet, Jacky Simon, Bako Touré


Nantes’in bu sezonda sampiyon olmasindaki en buyuk faktorlerden bir tanesi bir Nantes efsanesi adeta bir Nantes tarihi olan Phillipe Gondet’in 36 golle formunun zirvesine cikmasi olarak gorulebilir. Tam 10 yil Nantes’da forma giyen Gondet o sezon 37 macta attigi 37 golle adeta takimini tek basina sirtlamis. Gondet’nin hemen arkasindan 26 gollu Saint Etienne’li Herbin geliyordu. O sezon Saint Etienne ligi 5 inci sirada bitirmesine ragmen Herbin(26) ve Rachid Mekhloufi (21) takimlari adina toplamda 47 gol atarak adeta bir efsanenin dogusunu haber veriyorlardi. Zira St Etienne 85 gol atarak o sezonun  birincisi Nantes ve ikincisi Bordeaux’yu geride birakmisti. Her iki takimda 84 gol atarak ligi tamaladilar.

Fransa kupasi finalinde Strasbourg’a 1-0 kaybeden Nantes duble yapmas firsatini kacirdi. Finaldeki tek golu ise Sibaiz kaydetmisti. Eski adiyla Sampiyon Klupler Kupasi olan Sampiyonlar Liginde’de 1/16 finalinde Partizan Belgrada deplasmanda 2-0 maglup olup kendi evlerinde 2-2 berabere kalarak elendiler. Bordeaux ise Fuar Sehirleri Kupasi(UEFA)’nda  Portekiz ekibi Sportin’ e 4-0 ve 6-1 lik skorlarla boyun egip adeta iki macta da surklase olmuslardi.

Bu sezondan sonra Krali’mizin ilk yaslarinda ise Aziz’ ler firtinasi esmeye basliycakti ve St Etienne Fransa Lig Tarihi’nin en cok sampiyon olan takimi Kralimizin dogumuyla beraber Fransa Ligue 1 ‘e 4 yillik bir ambargo koyacakti

66/67 sezonun da daha Sampiyonluk yarisini kazan St Etienne’ni kadrosunda Franasa ‘ya Dunya kupasini getiren Aime Jacquet futbolcu olarak bulunuyordu tam 13 yil boyunca bu formayi terletmisti Aimé Jacquet Ancak hicbir zaman teknik direktor olarak yer almadi. Saint Etienne o sezon Nantes’la girdigi amansiz mucadeleyi sadece 4 puan farkla kazanarak (54) sampiyon olurken attigi 82 gole karsi 37 gol yerken sezonun Valenciennesle beraber en az gol yiyen takimi oluyordu. O sezon kendi evinde sadece Monacoya maglup olan St Etienne Bordeax’ya 1-1 ve takipcisi Nantes’la 3-3 berabere kaliyordu. Deplasmanda’da Nantes’ a 4-1 maglup olmasina ragmen Nantes’in o sene aldigi 16 beraberlik Nantes’i bu yarista Azizlerin arkasina atmisti.

Hérve Révelli o sezon attigi 31 golle hem gol krali oluyor hem de takimina buyuk katki sagliyordu. Bunun yani sira Cezayir’li Rachid Mekhloufi bu sezon da 12 gol atarak gecen sezon gibi isildiyordu. Sag acikta oynayan Aller Fefou ise 9 gol atmisti ve takimda kaldigi 3 sene boyunca da sampiyon olup her sene 9 gol atacakti. Hérve Révelli ayni zamanda attigi 222 golle Fransa Ligue 1 tarihinin en cok gol atan 3 uncu oyuncusudur. 1 sirada arjantinli Delio Onnis(299) ikinci sirada ise Bernard Lacombe (su aralar Monaco’yu dusmekten kurtarmaya calisiyor) 255 gol ile geliyor.

Saint Etienne 80/81 sezonundan bu yana sampiyon olamamasina ragmen bundan oncceki yillarda kazandigi 10 sampiyonlukla halen daha Fransa ligi’nde en cok sampiyon olan takimi unvanini elinde bulundurmaktadir. Ve efsane isim Hérve Révelli yasadigi 7 sampiyonlukla en cok sampiyonluk yasamis futbolcular arasindadir.(Lyon’un 7 sampiyonlugunu goren Gouvou, Coupet Juninho bir anda aklima gelen diger isimler.) Ayni yilin sampiyon kadrosundan Géorges Bérata 6 ve Aimé Jacquet ise bu 5 sampiyonluk yasamistir Saint Etienne formasiyla.




Lig Kupasini ise finalde Sochaux’yu Rambert, Perrin vedi Nallo’nun golleriyle 3-1 yenen Lyon’a gidiyordu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder